Nu har jag äntligen fått reda på vad det är jag har fått leva med under alla dessa år. Detta har förstört för mig så många gånger, och kommer förstöra ännu fler. Men detta är något man måste lära sig leva med. Och jag valde att börja på LCHF, och jag hoppas på ett simplare liv. 

 
 
Vad är IBS? 

IBS (Irritable Bowel Syndrome)/Colon irritabile är en av världens vanligaste sjukdomar. Hela 15-20% av Sveriges befolkning har återkommande besvär och ont i magen som kan kopplas till diagnosen IBS.

Sjukdomen tillhör en större grupp av sjukdomar i mag-tarmkanalen som kallas funktionella mag-tarmsjukdomar. och är något vanligare bland kvinnor och uppträder vanligtvis före 40-års ålder. IBS påverkar ofta unga aktiva människor (IBS kan även drabba barn och ungdomar) och kallas ibland också för stressmage eller ballongmage.

Trots att sjukdomen är så vanlig vet man mycket lite om varför vissa drabbas av IBS och det saknas till stor del effektiva läkemedel och behandlingsmetoder.  

Sympton.

IBS är en sjukdom som som inneffattar många olika symtom och symtomen skiljer sig också mellan olika personer både i sin karaktär och svårighetsgrad. Vanliga symtom vid IBS är oregelbunden mag- tarmfunktion med diarré, förstoppning eller omväxlande mellan dessa, inte sällan upplevs en känsla av att behöva rusa på toaletten. Andra typiska symtom är obehag i magen, magsmärtor, magknip, känsla av uppblåsthet och gaser (IBS kallas också ibland för ballongmage). Besvären skall heller inte vara tillfälliga utan mer eller mindre kroniska för att en IBS diagnos skall kunna ställas.  

Trots att IBS är en ofarlig sjukdom kan den påverka vardagen starkt negativt hos den som drabbas. Den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har värderat minskningen av livskvalitet vid IBS lika stor som vid diabetes eller depression och större än för patienter med kronisk njursvikt. 

 
IBS, LCHF, gaser, mage, ont i magen, sjukdom,

Kommentera

Publiceras ej